Wij laten al onze ouderdieren jaarlijks echografisch testen op HCM, PKD en CIN.
Ook worden al onze ouderdieren middels DNA getest op HCM en PKD.

Dit eisen wij ook van onze met zorg gekozen dekkaters.

Hypertrofische CardioMyopathie (HCM)

 HCM is een hartafwijking die helaas voorkomt bij zowel katten, honden, varkens en mensen. HCM kenmerkt zich door een verdikking van de hartspier welke weer een aantal symptomen veroorzaakt: benauwdheid, versnelde ademhaling, sloomheid, verlamming van de achterpoten, braken, vermageren, hartruis of zelfs een plotselinge dood. Bij katten wordt HCM in iets hogere mate waargenomen bij de rassen Ragdoll en Maine Coon. HCM bestaat uit een erfelijke variant (gen mutatie) en een niet- erfelijke variant, welke minder vaak voorkomt en kan ontstaan door o.a. een slecht werkende schildklier.
 
HCM is een niet- aangeboren afwijking wat wil zeggen dat katten niet ziek geboren worden. De ziekte wordt pas op oudere leeftijd zichtbaar. HCM is helaas niet te genezen zolang er nog geen harttransplantaties bij katten uitgevoerd kunnen worden. Wel kan door medicatie de symptomen zo veel mogelijk bestreden worden. Erfelijkheid blijkt de belangrijkste factor bij HCM te zijn. Door katten, waarmee men wil gaan fokken, uitgebreid te onderzoeken en eventueel uit te sluiten van de fok kan men de ziekte terugdringen.


Echografisch onderzoek
    
Katten kunnen getest worden middels specialistisch echografisch onderzoek. Echter doordat de ziekte zich pas op latere leeftijd manifesteert wordt aangeraden dit onderzoek pas uit te voeren op een leeftijd van >1 jaar. Eerder testen kan natuurlijk wel maar zal in de meeste gevallen altijd een negatieve uitslag geven.
DNA testen
Tevens kan men via dna testen op genmutaties welke verantwoordelijk gehouden worden voor het ontstaan van HCM. Deze genmutaties zijn wel al bij de geboorte aanwezig en kunnen zodoende vroeg getest worden. Voor de Ragdoll zijn er inmiddels twee genmutaties gevalideerd: HCM-1  en HCM-3.
Niet in ieder ras komt dezelfde genetische afwijking voor, en in sommige rassen wordt HCM veroorzaakt door meerdere mutaties, die overigens niet per se beide aanwezig moeten zijn. Doordat slechts enkele genmutaties bekend zijn en waarschijnlijk meer mutaties verantwoordelijk zijn voor HCM wil een negatieve uitslag dus niet zeggen dat de kat nooit HCM zal ontwikkelen. Een kat die positief bevonden is hoeft ook niet in regel HCM te ontwikkelen. Hier is nog te weinig bekend over HCM om dit soort conclusies te trekken. Wel is het natuurlijk raadzaam niet te fokken met katten met een ‘fout’ gen. Dna testen geeft dus geen uitsluitsel maar is zeker wel zinvol door de positief bevonden katten uit te sluiten van de fok.

Het is dus zaak de dieren in de fok niet alleen op dna te laten onderzoeken maar daarnaast ook weer ieder jaar een echografisch onderzoek te laten plaatsvinden.

Symptomen
Cardiomyopathie leidt uiteindelijk tot hartfalen. Meestal treedt de aandoening pas na 2-3 jaar op en wordt dan in het verloop van de tijd steeds ernstiger. Een enkele keer ook als de kat nog veel jonger is. Op jonge leeftijd merk je er vaak nog niets van.
 De meeste katten met HCM zijn suf, ernstig benauwd of ademen snel. Vaak ademen ze daarbij door de mond. Soms vallen ze plotseling flauw of gaan acuut dood door hartstilstand. Vaak hebben ze ondertemperatuur en weinig of geen eetlust. De hartfrequentie is doorgaans hoog, maar andere katten hebben juist weer een normale of zelfs te lage hartslag. Dat laatste zie je vooral bij te lage lichaamstemperatuur. De pols in de lies is slecht te voelen.
Bij auscultatie (beluisteren) van het hart is duidelijk een hartruis te horen, maar niet elke hartruis betekent HCM. Soms is er een typisch galopritme te horen. Vraag aan je dierenarts of je ook eens mag luisteren.
Katten met een te snelle en/of onregelmatige hartslag zijn verdacht van HCM. Bij katten met koude achterpoten of plotselinge achterhandverlamming is de diagnose wel zeker.
Soms zie je het ook optreden aansluitend aan een narcose of een andere vorm van stress. In het eindstadium is de kat vermagerd en heeft ademnood.

Diagnose
De klinische verschijnselen, alsmede ras en leeftijd, bij de kat, het beluisteren van het dier, röntgenonderzoek (let wel: foto is soms heel normaal, dat geldt ook voor het ECG) en echografie
kunnen tot de juiste diagnose leiden. Met een echo meet men de dikte van de hartwand.
 
Behandeling van cardiomyopathie
- Vochtafdrijvers (plaspillen)
- Middelen die de hartwerking verbeteren: deze verlagen de bloeddruk, waardoor het hart tegen een minder grote weerstand op hoeft te pompen.
- Kat binnenhouden -
- Stress vermijden
- Overgewicht voorkomen, omdat het hart het dan alleen maar moeilijker krijgt
 - Aangepaste voeding
- Katten met trombose van de slagaders naar de achterpoten kun je bloedverdunners geven, maar de prognose is erg slecht. Er is geen genezing mogelijk, maar met medicijnen kunnen HCM katten soms nog wel 6 jaar of langer leven.

Tenslotte: 
Niet elke hartaandoening bij de kat is HCM. Er komen ook abnormaal functionerende hartkleppen voor.
 

Bron: Pawpeds & Dierenkliniek Vrieselaar
aaaaaaaaaaaaiii